Friday, June 26, 2015

Mida peaks sisaldama ränduri seljakott?

Kõigepealt, me kõik oleme erinevad reisijad, kes eelistab mugavaid puhkusepakette ja hotelle, kes lageda taeva all ööbimist ning seiklusi. Üks pole teisest parem, kuid eri reisimisstiilid nõuavad eri asju, mida kaasa võtta. Kui oled rändur, kes eelistab kulukale lukusele saada kogemusi odavamalt, siis on järgnev lugemine sulle. Niisiis, mida peaks sisaldama su seljakott siis, kui sa ei pelga hääletada, ööbida telgis, sõprade või lausa võhivõõraste juures?
Puhkehetk Dieng platool

Toit

Turismipiirkondades seilates pole hõrkude roogade leidmine tavaliselt probleemiks. Ka tihedalt asustatud Aasias on maanteeääred tihtipeale ääristatud odavate söögikohtadega. Euroopas ja ka Ameerikas ei pruugi see aga niisama lihtne olla. Mu sõbranna Petra hääletas Norras kohtades, kus ta ei näinud kaheksa päeva jookusl poodi. Näljasurmast päästsid teda kaasavõetud pähklid.

Veekindel kott

Veekindla koti hankimine tuleb kasuks eelkõige saareriikides reisides, kui sul on huvi snorkledamise ja saarelt saarele reisimise vastu. Lained ei pruugi paati küll põhja viia, kuid vett võib kaluripaati loksuda piisavalt, et üle ujutada su hinnaline kaamera, pikkadel reisidel igavust peletav luger, infohankimiseks oluline telefon või tahvelarvuti. Suurema seltskonnaga reisides on veel eriti lihtne- nimelt mahub kogu hinnaline elektroonika (kui tegu pole just filmimeeskonnaga) kenasti ühte kotti ära.

Šveitsi nuga

Taskunuga on iga kogenud matkaja tagataskus niisamagi- tõeliselt oskad sa selle väikese riistapuu vajalikkust hinnata aga alles siis, kui läheb omapäi kokkamiseks. Vastupidiselt veekindlale kotile, mida võib jagada teistega võiks nuga olla iga ränduri taskus eraldi. Muidu võib juhtuda nagu meie seltskonnal, kes me pidime porgandeid kääridega lõikama ja kartuleid matšeetega koorima. Mõlemad variandid pole just kõige mugavamad. 

Pealamp

Tegemist on taskulambiga, mis kinnitatatakse pähe. Jah, just sellise kaevurilambiga, mis näitab valgust, et näha, kuhu oleks kõige parem kirkaga virutada. Selline lamp näeb tõtt öelda üsna totakas välja, aga osutub asendamatuks ülesannete juures nagu telgi püstitamine pimedas või wc leidmisel öösel. Jällegi on selline leiutis eriti soovitatav kaasa võtta reisides ekvaatori lähedale- nimelt lasub kottpimedus troopilistele maadele juba kell 6 õhtul, mis meile, põhjamaa valgete öödega harjunud hingedele, tihtilugu üllatuse valmistab.

Laadija ja päikeselaadija

Metsas, mägedes või üksikul saarel resideerudes võib telefoni südamerahuga välja lülitada ja nautida ekraanivaba elu. Kui sul on aga vaja uurida praamiaegu, mis käib vaid teatud päevadel nädalas, või helistada kalurile, kes su paadiga pärapõrgusse sõidutas, et sa tahad nüüd sealt ära, või lähedastele teada anda, et sa oled ikka veel elus, on hea kaasas kanda laadijat ning päikeselaadijat kui telefoni aku tühjaks saab.

Nõel pinnu välja tõmbamiseks

Spetsiaalselt pakendatud nõelu saab osta apteegist. Üksikul saarel apteek enamasti puudub, pinde võib jalga astuda aga igal pool. Seega on hea olla valmistunud. Meie seltskond istus ühel idüllilisel õhtul peale snorkeldamist nagu üks mees ja urgitses oma varvaste kallal. Nõel osutus asendamatuks,

Päikesekreem faktoriga 50

Kindlasti on see juba olemas igal mõistikul turistil, kes lõunamaid avastama seilab. Rumalatele nagu mina, on seda aga siiski hea meelde tuletada. Nimelt kasutan ma päikesekreemi enamasti vaid siis, kui lähen randa kavatsusega end pruuniks päevitada. Niisama sportimisel või ujumisel ma end kreemitama ei vaevu ning Eestis pole mul kunagi sellega probleemi olnud. Nii talitasin ka Indoneesias. Vedelesin sõbrannaga põlvesügavuses vees ja ajasin ennastunustavalt juttu- tulemus- ärakõrbenud selg, mis edasise rannamõnude nautimse võimatuks muutis. Nimelt veetsin järgnevad päevad rannas moslemite kombel riideid kandes ning läksin isegi ujuma lühikeste pükste ja särgiga. Seljakoti tassimine, tantsimine ja magamine kujutasid endast veel mitmeid päevi hiljem põrgupiina ning umbes nädala pärast koorus mu ilus päevitunud nahk kogu täiega maha ning jättis mulle kena roosalapilise selja. Sellest õppisin, et soojal maal tuleb alustada kaitsefaktorist 50 ning alles paari päeva pärast üle minna kaitsefaktorile 20 jne.

Varrukatega ujumissärk

Eestis pole selline riietusese just väga levinud, kuid eriti neile, kes armastavad snorkeldada või surfata on see asendamatu. See on ujumiseks sama mugav kui trikoo või bikiinid ning kaitseb selga liigse päiksekiirguse eest- säästes nii ka sinu päiksekreemivarusid. Asendamatu siis, kui oled selja või õlad juba ära põletanud.

No comments:

Post a Comment